Tässä bloggare vappuna 2016

Tässä bloggare vappuna 2016
Nyt menox ja hymyx

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Voi tätä elämän suloisuutta ja kesän riemua





Kesätouhuilua ja -toikkarointia

Nyt huomaan langenneeni touhukkuuteen. Bloggaus on jäänyt joksikin ajaksi sivuun. Mutta täällä taas ollaan. En malta nukkua, koska uusi päivä tuo uudet ihmeet ja uudet ilot. Ystävät ottavat yhteyttä. Otan itse aktiivisesti heihin päin kontakteja. Tapaan Fecebookissa entisiä ystäviä ja tuttuja. Helena Lehtinen törmäsi Lahdessa Aleksanterinkadulla vastaani. Ihana kuvataiteilija Helena, 24 vuoden takaa. Vääksyn "Vanhojen unelmien" perustaja on Tuulikki Juusela, työkaveri 24 vuoden takaa. Tuulikki otti yhteyttä ja ehdotti tapaamista joko Helsingissä tai Vääksyssä. Facesta olen löytänyt Moosan, Raunon, Riitan, Elinana ja monet muut. Tänään Katariinakin pääsi kesävapaalle, joten voimme tavata useammin. Kesäisin loikoilemme Jyväskylän sataman laiturin nokassa. Näitä hetkiä odottelen. Kaksi kertaa toiveeni on toteutunut tänä kesänä. Bennyn kanssa käväisimme Hirvaskankaan huutokaupassa. Tunnelma oli siinä määrin ahdistava, että oli lähdettävä toisaalle. En käsitä, mistä tämä ihmispaljous on peräisin. Parkkipaikalla, tien varressa ja lähiasukkaiden pihoissa oli satoja autoja. Olen nirppis, voin pahoin ruuan ja tupakan käryssä. Kesäpäivinä ihmisten ominaishaju kuvottaa minua. Aistiyliherkkyys vain pahenee iän karttuessa. Olisiko poltettava osa haju- ja makuaisia?

Eeva teki sen

Rakas lapseni ylsi lopultakin tavoitteeseensa: pääsi opiskelemaan Teak:iin. Tämä on ihan parasta, mitä perheellemme on koskaan tapahtunut. Eeva on kaksi viimeisintä vuotta ahkeroinut tätä unelmaa kohti. Kyyneleet tulivat ja tulvivat. Mikä onnen kesä! Olemme yhdessä tavoitelleet ja tuupanneet toinen toisiamme tähän suuntaan, joka kirkastui Eevalle vasta Oriveden Opistovuonna. Tie on ollut pitkä, moniulotteinen ja mutkikas. Eeva on hakeutunut taiteen tielle 4-vuotiaasta lähtien. Yritän tässä muistella, missä kaikissa taidekouluissa hän on opiskellut. Luetteloni on varmasti puutteellinen, mutta täytyisihän minun tietää, koska olen Eevan kanssa "kouluja käynyt". Olen aina ollut vilpittömästi mukana ja kiinnostunut.

Lahden Englantilainen leikkikoulu, jossa painotettiin laajasti eri taiteen aloja
Lahden Musiikissa-musiikkileikkikoulu, jossa suzuki-opintoja yhdessä Eeva Kedon kanssa. Olin tämän koulun tukijäsen.
Osallistuminen äidin kanssa Veda-taidekerhoon
Voionmaan musiikkiluokat
Jyväskylän lasten ja nuorten kuvataidekoulun eri kursseihin: taiteen perusopetus
Petajäveden käsi- ja tideteollisuusoppilaitos, mustanraudan seppä
Työssäoppinen Ukrainassa, seppien opissa myös Helsingissä
Jyvsäkylän Konservatorio, Jyväskylän ammattiopisto, pop-jazz
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, musiikkialan varhaiskasvatus
Oriveden Opisto
ja kaikki harjoittelupaikat, työpaikat, bändit, teatteri- ja sirkuskontaktit

Tässä vain murto-osa. Tätäkin listaa kannatti tehdä, koska taas huomaan, että olemme erikoisasemassa. Meillä on tahtoa, venymistä, mahdollisuuksia, aikaa, rakkautta, tulevaisuuden uskoa, epävarmuuden sietämistä, tietoa ja aineellisia resursseja toteuttaa kaikkea tätä. Eniten kuitenkin tarvitaan lahjakkuutta ja sisua. Näitä molempia Eevalla on. Onnittelut lapsoseni, "joka jo 1-vuotiaana seisoi päällään, kun muut samanikäiset opettelevat kävelemään ja 6-vuotiaana sukelsi happipullot selässä Israelissa." Lainaus on Riitta-siskon Facebook-päivityksestä.

Meillä nyt juhlitaan

Juhlimme tätä kesää yhdessä. Muutkin perheemme jäsenet ovat yltäneet välitavoitteisiinsa: Aurora pääsi Steiner-koulun lukioon. Samu sai oman alansa kesätöitä Nastolasta. Lauri pääsi musiikkialan opintoihin Göteborgiin. Riitta sai kissanpentu-Elman, Lasse on aloittanut valokuvausharrastuksen, Raija on vapaa eläkeläinen. Riitta järjesti meille tyhteisen tapaamisen Lahteen. Kilistelimme kuoharit, jotka vappuna unohtuivat. Pidimme tapamme mukaan tunteikkaita puheita. Nauroimme ja itkimme. Onnea meille kaikille.

Lasse juhlistaa

Ei meistä heville eroon pääse. Lasse sai houkuteltua meidät vielä jatkoille Vääksyyn. Lauri ja Eeva innostuivat asiasta. Kaunis, tuulinen Vääksy on kesälomalaisen paratiisi. Kävimme tietenkin Vanhoissa Unelmissa. Lassen kotona näpläsimme AppleTV:tä. Lauri ja Lasse selvittivät 3g ongelman. Hyvä Lasse ja Lauri. Nyt toimii täälläkin. Lasse esitteli viimeisimmät taidevalokuvansa. Lassen vinkkauksesta lähdimme vielä Vääksyn kanavalle ja rantapaljiljonkiin limpsalle. Päijänne näytti mahtavuutensa. Tätä sävytti 18 m/s-tuuli. Kiitos Lasse mukavasti iltapäivästä. Oli kepeää ajella kotiin Jyväskylään. Olette aika kivoja lapsia.


Kyllä pääkaupungissa on mukavaa

Nyt sen toteutamme. Olemme pitkin kevättä Auroran ja Eevan kanssa suunnitelleet Helsingin-matkaa. Heti sunnuntaina ajoin omalla autolla Lahteen, jossa tapasin Auroran, Samun ja Riitan Lahden kansainvälisillä markkinoilla. Kiertelimme markkinapaikat pikaisesti. Lapset söivät jotakin pientä. Minulle ei maistunut tälläkään kertaa. Emme ostaneet mitään. Kamala tungos kauhistutti. Olenkohan alkanut vierastaa kansanjoukkoja? Vaarallista. Lähdimme pikakahville ja -jätskille Forumin kahvilaan. Riitta ja Samu jatkoivat hortoilemista. Aurora ja minä autoilimme Helsinkiin, jossa Eeva ja Lauri jo meitä odottivat. Eeva tapansa mukaan laittoi meille maukkaan aterian. Kyllä Eeva tietää, mistä pidämme. Lauri lähti harkkohin, Eeva, Aurora ja Raija suuntasivat ratikalla Helsingin keskustaan. Käväisimme Kasvitieteellisessä puutarhassa, josta oli poistuttava pikaisesti voimakkaiden hajujen vuoksi. Aurora alkoi köhiä. Minä sinnittelin, koska en halunnut näyttää omaa pahoinvointiani. Tiedän, että Eeva tuskastuu ainaiseen valitteluuni.

Ohjelmaa piisaa

Kaisaniemestä kuului epämäärästä musiikkia. Ihmisä oli epätavallisen runsaasti liikkeellä menossa samaan suuntaan. Aurora tiesi, että esim. J. Karjalainen esiintyy tänään ilmaiskonsertissa. Tänään on Helsinki päivä. Siitä tämä ihmispaljous johtuu. Kaupat olivat menneet kiinni jo klo 19.00, joten onneksi shoppailu jäi sikseen. Myös museot olivat jo sulkeutuneet. Eevan ehdotuksesta kävelimme Sanoma-talon lävitse Töölönlahden kävelypolulle. Tämä oli oiva reittivalinta. Oheisista kuvista selvinne maiseman kauneus: päivänkakkarapelto, koivunrungot, tyyni meren lahden pinta. Tuli aivan juhannus mieleen. Tätä keskikesän juhlaa odotellessa tuli mieleeni Kahdeksikko-musikaali, jossa esitin Anjan roolin. Muistin ihmeekseni laulun sanat: "On Töölönlahti tyyni, ei liiku lainekaan, niin vaikealta tuntuu kirjoittaa..." Teksi on Erna Tauron vuodelta 1965. Nyt eksyin tunnelmointiin. Näin maisemat ja paikat vaikuttavat meihin taiteilijasieluihin. Onkohan niin, että me uskallamme tunnustaa ja kertoa kokemuksistamme. 

Helsingin matka loppui aikanaan. Meidän oli lähdettävä kotimatkalle. Aurora aloittaa tiistaina kesätyöt. Lauri ja Eeva lähtivät omiin harkkohinsa. Minä olen sen sijaan vapaalla ja voin tehdä, mitä vain ikinä mieleeni juolahtaa. Vein Auroan Marko-isän kotiin. Anu ja Marko olivat meitä vastassa. Auroran reimu jatkui. Anun Tallinnan-tuliaiset odottivat. Kyllä Anu tietää, mistä 15-vuotias muotitietoinen teini pitää. Arvostan Anu tietämistäsi ja sitä, että olet näin ihanasti Auroan elämässä. Onneliset Marko ja Anu esittelivtä uutta kotiaan. Olen aivan ihmeissäni siitä, kuinka tyylikkäästi olette remontoineet ja sisustaneet uuden talonne. Teitä kiinnostavat yhteiset harrastukset. Auroran huone oli vielä keskeneräinen, joten sitä saanen tulla seuraavan kerran katsomaan.

Näkemiin Lahti, jonne on aina mukava palata. Jyväskylä on silti minun kotikaupunkini, jossa on ihana kotini. Se otti nytkin minut vastaan. Halasin kotini. Tämän tavan olen oppinut vuosien myötä. Olin useat vuodet matkatöisää. Eniten kuitenkin odotin aina omaan kotiin pääsyä. Mikään ei voita omaa pesää. Nyt kun olen vapaalla, voin halata omaa kotini joka päivä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voitte kommentoida blogikirjoituksiani. Odotan niitä.